Vykort från Reactathon 2022 i San Francisco

React Inspiration Konferens

Christofer Larsén

Marknadschef

INTERVJU: Under maj 2022 begav sig två kollegor från Websteps frontend-team till USA:s västkust för att vara med på det fullspäckade eventet Reactathon. Det bjöds på inspirerande tal från tunga namn inom tech med världens kanske vackraste backdrop – San Francisco East Bay.

Att resa efter pandemin har för många både känts konstigt, nästan förbjudet, men samtidigt otroligt efterlängtat. Och att ens tänka tanken att få ses i större grupper fysiskt, halvvägs på andra sidan jorden på ett tvådagarsevent i Kalifornien; ja, det är nästan så att hjärnan gör en 180 i kraniet av lycka.


Med det som bakgrund kände våra kollegor Niklas Abrahamsson och Sabir Quazi suget efter att åka på en konferensresa. Det var dags att slå slag i saken. Efter noggrann planering och lite research kom de fram till att Reactathon var rätt event.

Så varför just Reactathon i USA?

- “Det var många bra föreläsare som skulle till Reactathon så det var den största anledningen till att jag valde just detta event. Och såklart är det alltid roligt att få åka till USA, så det skadade inte att det var i San Francisco”, säger Niklas.

- “Jag har aldrig varit på en konferens i USA och som varit riktad specifik på React. Dessutom är jag ute på uppdrag hos en kund som jobbar serverless, så jag ville förstå bättre hur det hade växt”, tillägger Sabir.


Reactathon1

Reactathon - front row!

Om Rectathon:
Reactathon har fört samman frontend- och fullstackingenjörer sedan 2017 för att lära sig mer, utvecklas och låta sig inspireras. Under 2022 hölls eventet fysiskt igen i en vacker utomhuslokal i San Franciscos East Bay under 2,5 dagar med tal från branschexperter och 6 olika workshops.

Vilka viktiga take aways tar du med dig från Reactathon?

- “Shruti Kapoor:s föreläsning om React 18 gav mycket information som är viktig att veta när man jobbar med React, så den föreläsningen fick jag mest behållning av. “Advanced rendering patterns i Next.js “ av Lydia Hallie var också väldigt intressan”, säger Niklas.

- “För mig var det en “eye-opener” att jag inte ligger efter med React 17. Motivationen och självförtroende kom tillbaka på något sätt. Bästa föreläsningen var “Building a Massively Scalable and Performant Jamstack App in Minutes“ med Tejas Kumar. Det var otroligt mycket energi, han skrev en del live-kod och förklarade sin teori med fokus på serverless, något som påverkar mitt arbete ute på uppdrag just nu inom DevOps”, säger Sabir

 

En gemensam nämnare för båda kollegorna var det enorma tillskottet av inspiration och motivation. De kände att de “fick lusten tillbaka att lära sig mer och bygga bättre saker”. Något som förstärkte den känslan ytterligare var att få träffa likasinnade från hela världen som jobbar med samma problem.


På vilket sätt var konferensresan inspirerande för ditt arbete?

- “Det var väldigt roligt och inspirerande att få träffa många likasinnade personer som alla jobbar med React, att dela med sig av sina erfarenheter och lyssna på alla föreläsare som berättade om sina visioner för framtiden”, säger Niklas.


- “Hur kul är det inte att träffa trevlig folk och nätverka? Jag tog kontakt efter på LinkedIn med de man klickade med. Och några av dessa kommer jag säkert att träffa på flera konferenser. Man fick känslan att IT-världen kanske är så stor som man tror, man kan träffa samma personer på flera event”, säger Sabir.


Fyra tips för dig som vill resa till konferenser längre bort.

  1. Välj ett tema som är intressant, utvecklande och får dig att växa
  2. Planera resan tillsammans med kollegor för att minimera stress
  3. Res tillsammans i grupp så knyter ni tighta band som team
  4. Kombinera semester med arbete och konferens för en ännu bättre helhetsupplevelse


Vad mer gjorde du förutom att gå på Reactathon?

- “Jag organiserar Uppsalas Remix Meetup med stöttning från Webstep, så jag åkte ner till Silicon Valley för att träffa nästa talare för vår Meetup. Vi var även ut på Alcatraz och gick en rundvandring - hur kul som helst!”, säger Niklas.

- “Jag passade på att planera in semester i samband med konferensresan. Alcatrazz, awesome food och Golden Gate var höjdpunkter i San Francisco-området. Därefter gjorde jag västkusten och körde ner Highway 1 för att se resten av södra Kalifornien. Ett besök på Universal studios blev det också, och såklart surfade jag i Santa Monica”, säger Sabir.


Reactathon2

Alcatrazz

 

Hur fick du stöttning från Webstep för att kunna åka på konferensresan?

- “Förutom att få hjälp med det ekonomiska, vilket är en ganska stor kostnad om man skulle betala allt själv, så fick jag hjälp med alla frågor som uppstod under vägen. Webstep hjälpte till exempel med bokningar så jag inte ens behövde tänka på det”, säger Niklas.

- “Processen var kort. Webstep frågade “Vad kan vi göra för att underlätta detta?”. Det gjorde att planeringen blev lättare. Min team-lead Marcus fanns även med att bolla idéer för en konferens som var så långt borta, detta var värdefullt. Jag fick även uppmuntran att kombinera konferensen med semester, även detta underlättade planeringen”, avslutar Sabir.

 

Vi tackar för intervjun och ser fram emot nästa års Reactathon!
Vill du ta del av presentationerna från Reactathon 2022? Missa inte att se Dag 1 Dag 2 och Dag 3.

Fler inspirerande inlägg du inte får missa