Takeaways från Websteps utbildning i agilt ledarskap
Max Strålin
Systemutvecklare
Hur skapar man högpresterande team? Vilka ledartyper fungerar bäst i agilt ledarskap? Här är några av mina höjdpunkter från Websteps utbildning i agilt ledarskap.
Lukten av nybryggt kaffe sprider sig på kontoret. De som hunnit få sin koffeindos har redan hamnat i livliga diskussioner. Erfarenheter delas, misslyckades analyseras, gifflar konsumeras. Vi är 20 Websteppare, från Umeå i norr till Malmö i söder, som samlats för två inspirationsfyllda dagar med fullt fokus på agilt ledarskap.
Tjänande ledarskap ger ramar för framgång
Det är halvdag nummer två i Agilt Ledarskap med Therése Ahlberg & David Barnholdt, agila coacher. Första dagens agenda fokuserade på tjänande ledarskap och självorganiserande team; hur skapar man rätt ramar och förutsättningar för att få självorganiserande team?
Bland dagens ämnen finner vi delegering och hur man får högpresterande team. Vad gör att ett team blir högpresterande? Det finns många faktorer men motivation är en slående faktor. Vi känner igen det från Simon Sineks “Why, how, what”, men hur applicerar man det mer fokuserat på agila team snarare än i en “företagslednings-kontext”?
Empowered teams – varför och hur?
Även om det inte finns facit och punktlista på exakta tillvägagångssätt i varje situation, så presenteras ändå matnyttig information. Olika scenarion kräver olika tankesätt, olika teams behöver olika saker.
En av mina viktigaste takeaways från kursen i agilt ledarskap var hur det finns sju steg av delegering – att skapa “empowered teams” behöver inte vara binärt. Olika områden i projektet behöver inte ha samma nivå av delegering, vilket möjliggör teams att stegvis gå mot att bli mer “empowered” utan att ta sig an för mycket på en gång. Rom byggdes inte på en dag.
Tre guldkorn från utbildning i agilt ledarskap:
- Go Gemba: att inte vara inlåst på ett kontor. Var ute i korridorerna, snappa upp en friktion i ett team, uppmärksamma någons dolda prestation.
- Olika ledartyper med dess för- och nackdelar: “hur tar man sig över en flod?”. En Expert Leader kanske bestämmer att man bygger en bro, en Catalyst Leader kanske diskuterar med teamet om vad man ser för lösningar och vad man tror är bäst. I programmeringsvärlden finns det sällan bara en väg till Rom.
- Våga experimentera och misslyckas - samt fira misslyckanden. Eller rättare sagt, fira det du lärde dig från det misslyckade experimentet, “I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work.”
Jag fick definitivt blodad tand för att grotta in mig mer i agilt ledarskap samt product owner, vi får se exakt vilket spår jag hamnar på i slutändan.
Alla är spända på att se vilken väg denna dag leder - och hur vi sedan leder på vägen.