Esamverka.se lanseras med hjälp av Webstep

eSam – offentlig samverkan för ökad digitalisering, är ett medlemsdrivet program med 28 myndigheter och SKR. eSams medlemmar vill ta vara på digitaliseringens möjligheter för att använda gemensamma resurser på ett effektivt sätt. Webstep har tillsammans med samarbetspartner Advant samverkat för att hjälpa eSam skapa en ny tillgänglighetsanpassad externwebb.

Fokus har varit tillgänglighet och enkelhet

Webstep har stått för teknik och Advant för användarupplevelse och design. Dessutom har texterna på webben fått en bearbetning av en ux-copy. Som ett led i arbetet med webbdesignen togs det fram nya profilfärger som komplement till den gröna som återfinns i eSam-logotypen.

 

– Hela arbetet har gjorts enligt ledorden “enkelhet” och “tillgänglighet”. Tillgängligheten innebär dels att sajten är uppbyggd för att leva upp till det lagstadgade direktivet om webbtillgänglighet, men det innebär lika mycket att tillgängliggöra eSamverkas arbete och genom konkreta exempel visa vad det är eSam faktiskt gör. På samma sätt innebär enkelhet dels att sajten ska vara enkel att förstå och navigera lika mycket som att det redaktionella arbetet ska underlättas och förenklas så långt det går, säger Mathias Wrang, Team Lead Sitevision Webstep

Bild från Esamverka.se

Ny plattform och design

Förutom ny plattform och design har det prioriterats att göra redaktörsarbetet med webben så enkelt som möjligt. Bland annat finns det bara ett bildformat genom hela webben samt att det är enkelt att publicera PDF:er som rapporter och vägledningar i plusboxar, helt enkelt genom att lägga dem i rätt mappar i SiteVision. Slutresultatet är ett bra exempel på ett väl fungerande samarbete mellan eSam, Webstep och Advant.

 

– Vi gjorde ett arbete att uppdatera vår grafiska profil för ett år sedan och då såg vi också att vår webbplats behövde tillgänglighetsanpassas. Den gamla webben gav mig som redaktör begränsade möjligheter i vad jag klarade på egen hand. Jag är ensam kommunikatör på eSams kansli och har dessutom aldrig jobbat som webbredaktör. Därför var det viktigt att vår nya sajt både skulle uppfylla kraven och göra mitt jobb enklare. I samarbetet med Webstep och Advant växte det fram en helt ny möjlighet att klara det redaktionella arbetet på egen hand med fiffiga lösningar i SiteVision. Vi är jättenöjda med resultatet! Det blev snyggt, modernt, spännande och mer intuitivt. Vi får många komplimanger för den snygga designen och det är ju såklart jätteroligt, säger Anna Bengtsson Sahlström, Kommunikationsansvarig på Esamverka.se

Bild från Esamverka.se

 

Vill du höra mer om hur Webstep kan hjälpa dig med liknande ärenden? Kontakta Mathias eller David nedan!

Kontaktpersoner

Mathias Wrang

Team Lead Sitevision Stockholm

Agni Cedene

Affärsområdesansvarig Sitevision Stockholm

Fler kundporträtt